Aggresiva älgkon på ön

Publicerad onsdag 8 apr, 07:27

Om det undgått någon så har vi sedan c:a ett år tillbaka haft en mer eller mindre aggresiv älgko på ön. Hon har troligen kalvat på ön förra senvåren, och fjolårskalven är än så länge i hennes sällskap. Älgen verkar under året gjort utfall mot ett flertal personer och sällskap, men som tur vad verkar ingen ha kommit till skada.

Våra viltvårdare har varit i kontakt med Polisen och Länsstyrelsen. Vi får inte tillstånd att tar bort älgen. Det är licensjakt på älg och ön ingår inte i licensområde. Beslut om avlivning får bara tas av polisen och ska utföras av kommun-jägaren. Därför uppmanas alla nu som blir attackerade att ringa polisen och anmäla. Om vi inte gör det så kommer ingen statistik finnas, som kan ligga till grund för att ta bort älgen.

Alltså när ni råkar ut för obehag med älgen så ring direkt till polisen på 114 14, och ange:

  • Att ni blivit hotad eller attackerad av en älg
  • Att ni hört att det hänt många gånger tidigare på Södra Lagnö
  • Att ni begär avlivning enligt jaktlagen

Om alla anmäler de incidenter som man är inblandad i, så hoppas vi att myndigheterna hinner hantera detta innan en allvarlig olycka inträffar.

Mvh Styrelsen

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.