Logga in
Länkar

Om Södra Lagnö

Utdrag ur Skriften, som finns i sin helhet under Dokument.

Vi har fina grönområden med en rik fauna och flora att njuta av. De vackra rådjuren kan ibland vara väl närgångna mot rosenknopparna i våra rabatter, men skönheten ursäktar mycket. I skogen och på ängarna finns det gott om sällsynta blommor, men också en hel del som du får plocka. Blåbären brukar räcka till oss alla, medan det är lite värre med svampen. Det är många som letar och det är bra att lära sig många sorter om man vill få lite i korgen.

Strömmingsfisket är roligt och rikligt. Färsk fisk är underbart gott och man kan få såväl abborre, gädda, gös som ål och lax. Vi har alla fiskerätt runt ön med nätfiske.

Vi har vägar och stigar som för dig omkring på hela ön. Du kommer att upptäcka att ön är större än du tror och att den ger rika tillfällen till motion. Vi har gett våra vägar namn, som du upptäcker på dina promenader. Namnen framgår även av kartorna i denna skrift.

Vi har en ångbåtsbrygga där vi sommartid kan hälsa båten från Stockholm välkommen på sin färd ut till Sandhamn. Förutom passagerare har den också med sig den eftersända och efterlängtade morgontidningen. Det är många som träffas då och får en liten pratstund om dagens händelser med varandra.

Midsommaraftonen firas traditionsenligt. Först samlas vi på förmiddagen för blomplockning och sedan kläds stången på ängen vid ångbåtsbryggan. På eftermiddagen reses stången och vi dansar och sjunger tillsammans med barnen. Barnen deltar i lekar och får saft och glass. På kvällen dansar de äldre på vår gemensamma dansbana fram till småtimmarna.

Första lördagen i oktober samlas alla byalagen för att gemensamt röja sly inom våra grönområden och efter vägarna, eller utför andra gemensamma sysslor. I pauserna samlas vi och grillar korv tillsammans.

Eftersom vi bor på en ö behöver vi båt och bryggplatser. Vi har servitut vid två fastlandsområden på Ingarö - vid Varvet och Återlöga - för våra båtar och bilar. Vi
ansvarar gemensamt för dessa områden och bryggorna. På ön har var och en sin egen båtplats.

Tillfarterna till parkeringsplatserna går igenom Fågelviks vägföreningsområde. Därigenom är medlemskap i en av vägföreningarna Östra- eller Västra Lagnöströms vägförening är obligatoriskt för öns samtliga tomtägare. Vi betalar halvavgift till följd av vårt begränsade nyttjande av vägarna i Fågelviksområdet. Avgiften beräknas på ett andelsvärde som fastigheterna har fått.

Södra Lagnö Tomtägareförening - förvaltar, organiserar och tillvaratar våra gemensamma intressen bl.a. genom kontakter med leverantörer och myndigheter.

Vi som har eller tänker skaffa en fastighet på ön gör det säkert primärt för rekreation och nöje, samt för att njuta av skärgårdsliv. Det är viktigt att vara medveten om att som fastighetsägare på Södra Lagnö så är man också delägare i en ö som kräver underhåll och omvårdnad, därför beror det även på dig hur trivsamt du och vi kan ha det på vår ö och att vi tar ett gemensamt ansvar.

Du kan läsa mer om föreningen under andra rubriker om du äger fastighet på ön, och därmed också är medlem i Södra Lagnö Tomtägareförening.

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.